Wintertraining voor mountainbikers en racefietsers?
Gek op fietsen? Dan vind je onsย Biking Benelux programma helemaal te gek
Laat ik nu even niet de sportfysioloog gaan spelen, want dat ben ik niet, maar ik ben natuurlijk wel een ervaringsdeskundige ๐
Het hele jaar door MOET er gesport worden, vind ik. Ken jij dat gevoel ook, dat gevoel van onrust als je niet hebt gesport? Het lichaam (mijn lichaam) en vooral mijn geest gaat ontwenningsverschijnselen vertonen. Hoe hier mee om te gaan is simpel: blijven sporten. Maar ja mountainbiken en fietsen in de winter, dat is al weer zoiets…
Om in het voorjaar goed voor de dag te komen, is het belangrijk dat je in de winter niet te veel inkakt. Je moet bijvoorbeeld geen 10% bijkomen, want dan begin je het voorjaar al met een enorme achterstand. En ook je hart/long capaciteit moeten in orde blijven. Zelf ervaar ik het fit blijven in de winter niet als een moeilijke opgave. Het draait om hart/longcapaciteit onderhouden en duurtraining doen. Dat zou ideaal zijn. Maar duurtraining……, zeg nou zelf, daar heeft toch niemand zin in in de winter?
Mountainbike en fietstraining in de winter
Om te beginnen, moet je doen wat goed voelt. Mocht je aspiraties hebben om in het voorjaar een cyclo of een marathon te gaan rijden, dan raad ik je aan om een trainingsschema te downloaden en hier gestaag aan te werken. Hier vind je bijvoorbeeld wat interessante trainingsinfo. Let op dat je aan iets begint dat je ook daadwerkelijk kunt volhouden. Vaak zijn het schema’s die tot zo’n 20 weken duren. Kijk dan vooral of je de laatste 10 weken kunt inpassen in je leven. Vaak is het zo dat de training in die laatste weken veel tijd gaat vreten. Het zou zonde zijn als je het schema dan gefrustreerd moet loslaten. Kies dus een schema dat in je dagelijkse leven is in te passen.
Heb je geen specifiek doel, maar wil je vanaf het voorjaar gewoon weer lekker kunnen fietsen, dan zijn er mogelijkheden genoeg om de winter lekker door te komen.
Wintertraining tips & tricks
-bij koud en nat weer kun je vaak heerlijk mountainbiken. Op de weg vind ik het vaak deprimerend en krijg ik het ook sneller koud. Dus zie je me slechts zelden op de racefiets.
-spreek af met een fietsmaatje. Zo heb je een stok achter de deur en ga je sneller op pad
-sport twee of drie keer per week kort ( 1 tot 2 uurtjes). Ga 1 keer in de drie weken even een uurtje langer (drie uurtjes). Dit maakt de sprong naar langere duurtrainingen in het voorjaar makkelijker.
-combineer met hardlopen, core stability of bootcamp
-zelf sport ik nooit binnen omdat ik daar een enorme hekel aan heb. Ik moet de buitenlucht voelen en wil niet gebonden zijn aan tijden. Is het wel iets voor jou, dan kun je overwegen spinningclinics te volgen in groepsverband.
-tempowandelingen. Stevige wandelingen in d2 hartslagzone. Goed voor de vetverbranding, kan altijd en zo houd je het gewicht onder controle.
Indien je bovenstaande afwisselt, kom je lekker door de winter heen en blijf je gemotiveerd. In het voorjaar pik je de lange duurtrainingen snel weer op. Voordat jehet weet ben je klaar voor de Biking Benelux.
Dit zijn de “gevaren” van wintertraining voor andere spieren
Als je in de winter gaat combineren met bijvoorbeeld hardlopen, bootcamp of zoiets dergelijks, schuilt een serieus blessure gevaar.
Omdat je waarschijnlijk een goede basisconditie hebt, ben je geneigd om een nieuwe sportvorm langer en intensiever te doen dan goed voor je is. Niet alleen kortstondige spierpijn, maar vooral langdurige blessures liggen op de loer.
Stel; je wilt gaan hardlopen. Waarschijnlijk is het geen probleem om in een keer 30 min. te lopen. Je hart en longen kunnen dit prima aan en vormen dus geen rem. Dat is echter funest. Want zeker bij hardlopen kun je makkelijke knie, achillespees, hielspoor en nog allerlei vervelende blessures oplopen. Je pezen en spieren zijn immers niet gewend aan de enorme belasting van het hardlopen. Dit moet je dus echt opbouwen. Even Googelen op “beginnen met hardlopen” en ff een een uurtje inlezen ๐
Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor bootcamp etc.
Bron: Bootcamp Fithuman
Ben je eenmaal een beetje in vorm, dan zul je merken dat het een heerlijke combi vormt met fietsen.
Nog een laatste tip voor je wintertraining !
Bij koud weer adem je het best door een sjaal of door je neus. Dit beschermt je longetjes.
Wist je dat Biking Benelux fantastische drie-daagse fietstochten door Limburg aanbiedt? Zowel voor mountainbikers als voor racefietsers!
Dus ga eens even vreemd deze winter en kom herboren tevoorschijn in de lente.